Startup Awards poznajú meno víťaza

Startup Awards poznajú meno víťaza

Startup Awards poznajú meno víťaza

Startup Awards poznajú meno víťaza. Je ním firma s nápadom, ktorý umožní rýchlo zistiť kvalitu vody

Finále 7. ročníka sútaže Startup Awards sa uskutočnilo 1. decembra 2017 v novej budove Slovenského národného divadla. Zo všetkých prihlásených projektov sa do posledného kola prebojovalo 8 inovatívnych start-upov. Víťazom sa stala spoločnosť Saftra Photonics.

Zabodovala veda v praxi

Pri výbere si medzinárodná porota všímala tri hlavné kritériá – inováciu, uplatnenie na trhu a potenciál rozbehnúť daný nápad celosvetovo.

Z osmičky finalistov, medzi ktorými nechýbalo štúdio venujúce sa vývoju 3D hologramov či start-up s inovatívnou ergonomickou stoličkou, sa porota nakoniec rozhodla oceniť spoločnosť Saftra Photonics, za ktorou stojí vedecký tím okolo profesora Pavla Miškovského z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Saftra Photonics sa zaoberá praktickým využitím fotónov a aplikáciou vedy aj mimo sterilných laboratórií. Ocenenie získala za vývoj čipu, ktorý umožní rýchlo zistiť kvalitu vody. „Chcel som skúsiť, či sa z teoretickej vedy dá vyjsť do reálnej aplikácie, urobiť niečo, čo je aplikovateľné v bežnom živote,” opísal profesor Miškovský svoju inšpiráciu, ktorá nápadu predchádzala.

Riešenie od Saftra Photonics pomôže firmám aj pri živelných katastrofách

„Každý človek na zemi potrebuje každý deň prístup k bezpečnej a čistej vode,” zdôraznili predstavitelia spoločnosti počas prezentácie víťazného projektu. Čip, na ktorom tím pracuje, sa bude dať do špeciálneho počítača zasunúť rovnako ako USB kľúč a vďaka tomu o pár minút zistiť, či je voda pitná.

Výhodou riešenia je aj nižšia cena. Tá predstavuje len desatinu zo sumy, ktorú musia v súčasnosti firmy zaplatiť, ak si chcú overiť kvalitu vody.

Nápad by mohol mať rovnako veľké využitie v rámci humanitárnej pomoci. Pri živelných katastrofách bude možné v priebehu niekoľkých minút zistiť znečistenia vody, čo v súčasnosti predstavuje zdĺhavý proces, v rámci ktorého sa vzorky posielajú na analýzu do laboratória.

Predstavitelia firmy si dobre uvedomujú, že majú pred sebou ešte dlhý proces. „Pred sebou máme celú víziu, takže to je veľmi veľa práce. Musíme vybudovať firmu, preniknúť na ďalšie trhy,” opísal plány spoločnosti Saftra Photonics autor myšlienky.

(7. 12. 2017; Autor: soda.o2.sk, Foto: Archív Startup Awards, Jaroslav Leitmann)